Hoppa till artikelns andra spalt.

Svensk professor vill skicka vapen till Ukraina

Ukraina behöver vapen för att försvara sig mot det ryska angreppet menar svensk professor.

Rysslands president Vladimir Putin är ensam vinnare efter att det andra Minskavtalet skrevs under tidigare i februari. I praktiken innebar avtalet att de ryskstödda rebellerna  kunde ta kontroll över den viktiga järnvägsnätknuten i Debaltseve och att Ryssland ges inflytande i utformandet av en ny konstitution för Ukraina och att landet tvingas finansiera utbrytarregionen. Det skriver ekonomiprofessor Anders Åslund på söndagen i en kolumn i Svenska Dagbladet.

Han anklagar Tysklands förbundskansler Angela Merkel som var en av dem som förhandlade fram avtalet för inkompetens och för att grovt åsidosätt Ukrainas nationella intressen.

– Att Merkel hade som huvudpunkt att förhindra att USA och andra likasinnade stater börjande leverera vapen till Ukraina när landet är i ett krig mot Ryssland är fientlig verksamhet, säger Anders Åslund till Europaportalen.

Åslund säger att det senaste avtalet i Minsk påminner om det som Adolf Hitler åtstadkom i München 1938 och som underlättade för Nazityskland att ta hela Tjeckoslovakien.

Vad bör enligt din mening EU göra för att reparera skadan?

– Rekommendera att vapen sänds till Ukraina av de länder som vill vilket är närmast Polen, Litauen och Rumänien.  De har dessutom gamla sovjetiska vapen som ukrainarna kan, säger Anders Åslund.