Hoppa till artikelns andra spalt.

Optimistisk ILO-rapport: två miljoner nya jobb

ILO spår att Junckerplanen kommer att ge två miljoner jobb. Men EU-parlamentariker Marita Ulvskog (S) är tveksam.

FN:s arbetsmarknadsorgan har beräknat att EU-kommissionens investeringsplan på 315 miljarder euro skulle kunna skapa upp till 2,1 miljoner nya jobb under ideala förutsättningar fram till 2018 dit planen sträcker sig.

Det sade utredningsledaren Raymond Torres när han på torsdagen presenterade ILO-rapporten inför EU-parlamentets sysselsättningsutskott.

Det är betydligt mer än EU-kommissionens egna beräkningar på 1,3 miljoner nya jobb. Utskottets tillfälliga ordförande Marita Ulvskog (S) överraskades av Torres positiva prognos om den så kallade Junckerplanen.

– Jag är inte lika optimistisk. Jag skulle aldrig våga ta en så stor siffra i min mun, men det intressantaste var nog att han var oerhört optimistisk. Han tror att den här planen kan fungera fast den egentligen bara är ett hopsamlande av redan befintliga medel inom EU-systemet och en öppenhet mot de privata investerarna, säger Marita Ulvskog till Europaportalen. Hon tror inte att planen kommer att bli Europas stora räddning men menar samtidigt att det är värt att genomföra den.

Raymond Torres pekade på stora skillnader mellan EU och USA. Sedan 2009 har arbetslösheten minskat med tre procentenheter i USA medan den närmast stått stilla i EU. Men det finns även andra olikheter.

– I USA har investeringsgraden kommit tillbaka medan den inte gjort det i EU, sade Raymond Torres som tillade att i USA utgör investeringar fem procent av bruttonationalprodukten medan motsvarande siffra för EU är två procent.

EU-parlamentet väntas under maj eller juni ta ställning till investeringsplanen.