Hoppa till artikelns andra spalt.

Italien nappar på nya budgetregler

Efter att EU-kommissionen lättat på regelverket kring investeringar och budgetunderskott har Italiens ekonomiminister annonserat att de kommer att utnyttja de nya reglerna.

"Vi bedömer våra alternativ och ... kommer att utnyttja [de nya reglerna] efter bästa förmåga", sade ekonomiminister Pier Carlo Padoan på måndagen på väg in till eurogruppens finansministermöte i den belgiska huvudstaden rapporterar italienska nyhetsbyrån Ansa.

En nytolkning av EU:s budgetregler som EU-kommissionen gjorde i mitten av januari kommer att göra det lättare för Italien och andra att satsa på tillväxtfrämjande investeringar.  Dessa kan numera under vissa omständigheter dras av från landets budgetunderskott för att inte bryta mot EU:s stabilitets- och tillväxtpakt om högst tre procents budgetunderskott.

Regeländringen kommer samtidigt som EU senare i år sjösätter en större investeringsfond, EFSI,  som antas få ihop minst 315 miljarder euro som under tre år ska öka investeringarna runt om i EU.