Hoppa till artikelns andra spalt.

Tysk S-ledare vill ha dialog med anti-islamistisk rörelse

Den tyske socialdemokratiske ledaren tillika ekonomiministern Sigmar Gabriel vill närma sig missnöjda tyskar i den nystartade Pegida-rörelsen.

I måndags deltog 15 000 personer i en demonstration mot ”islamiseringen av Västeuropa” i tyska Dresden. Som svar vill socialdemokraten Sigmar Gabriel söka dialog.

– Det finns nynazister och radikala bland demonstranterna som vi glasklart måste ta avstånd ifrån. Propaganda mot minoriteter som kan sluta i våld får vi inte tåla. Men det finns många som är osäkra och går med eftersom de inte känner att deras diffusa rädslor inte tas på allvar i politiken. Dessa människor måste vi närma oss utan att förlora tydligheten i kontroversen, sade Sigmar Gabriel till tidningen Bild på onsdagen.