Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) tvingas av riksdagen att föra oppositionens politik och säga nej till könskvotering till börsnoterade bolagsstyrelser i EU.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Oppositionen tar över EU-politiken - blockerar könskvotering

Riksdagen hoppas att det nya kompromissförslaget om könskvotering till bolagsstyrelser ska stoppas av en blockerande minoritet medlemsländer.

När EU-ländernas jämställdhetsministrar möts på torsdag i Bryssel kommer det italienska ordförandeskapet att ge besked om det blir en EU-lagstiftning för att tvinga fram fler kvinnor i bolagsstyrelser. Det beror på om Italien lyckas få tillräckligt många länder med sig. Frågan har varit i svang sedan 2012 då kommissionen föreslog minst 40 procents representation i börsnoterade bolagsstyrelser för det underrepresenterade könet senast år 2020.

Nu har italienarna föreslagit en kompromiss som sänker ambitionen men som också kanske bryter upp motståndet i gruppen om åtta länder, däribland Sverige, som 2013 blockerade reformen. Målet om 40 procents representation kvarstår men inte som tvingande om ett land lyckas uppnå en 25-procentsnivå senast 2018. Det senare skulle då bedömas som en ”god utveckling” och visa att landet var på rätt väg.

Annons

– Vi anser att jämställdhetsfrågor är väldigt viktiga. Det här förslaget har lite påverkan på Sverige eftersom vi nästan är där, sade jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) till Europaportalen och påpekade att i dag är andelen kvinnor i svenska börsnoterade bolagsstyrelser redan 24 procent, underförstått att det då inte så mycket att bråka om.

Men trots att förslaget om könskvotering har urvattnats så beslöt allianspartierna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet att vid förra veckans EU-nämndsmöte stoppa regeringens förslag om ett svenskt stöd till kompromissen. Huvudinvändningar är att företagsägarna själva ska bestämma styrelsens sammansättning, alternativt att det är länderna och inte EU som ska besluta i frågan.

– Det är tråkigt att majoriteten ser ut som den gör men jag respekterar det, sade Åsa Regnér efter mötet.

Det är andra gången på kort tid som regeringen lider nederlag i en viktig fråga i EU-nämnden.