Hoppa till artikelns andra spalt.

Luxemburg lämnar ut skattehemligheter

Luxemburg ger efter och kommer att dela med sig av uppgifter om sina skatteavtal efter att EU-kommissionen utvidgat sin granskning till alla medlemsländer.

Sedan juni i år har EU-kommissionen begärt att Luxemburg och ett halvdussin andra EU-länder ska lämna ut uppgifter om hur en rad utländska företag beskattas i landet. Syftet är att undersöka huruvida landet skriver fördelaktiga skatteavtal med vissa företag vilket strider mot EU-regler. 

Luxemburg har hittills vägrat med efter att kommissionen i onsdags beslutat att utvidga sin skattegranskning till alla medlemsländer ger landets liberale premiärminister Xavier Bettel med sig.

– Om reglerna är samma för alla kommer vi inte att motsätta oss det, sade Bettel i samband med EU-toppmötet på torsdagen.

– Jag är väldigt glad att Luxemburgs regering i dag har meddelat att den helt kommer att följa kommissionens begäran om dess skatteavtal, sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager som ansvarar för granskningen och tillade att kommissionen nu inte behöver ta landet till EU-domstolen.