Utbildningsminister Fridolin (MP) efter riksdagens EU-nämndsmöte på fredagen.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Fridolin om regeringskrisen: Vi får starkt stöd i EU

Utbildningsminister Gustav Fridolin förväntar sig ett starkt stöd från EU-kollegor efter regeringens konfrontation med Sverigedemokraterna.

När utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) om några dagar träffar sina europeiska ministerkollegor för att prata utbildningspolitik kommer sannolikt den svenska nyvalssituationen vara av största intresse även om frågan inte står på dagordningen.

– Jag tror att vi får ett starkt stöd. Jag har redan hört från kollegor som önskar de hade gjort [som oss] istället för en situation där den politiska debatten successivt börjat anpassa sig efter främlingsfientliga partier, sade Gustav Fridolin (MP) till Europaportalen dock utan att nämna vilka EU-länderna är som visat regeringen sin sympati.

Finansminister Magdalena Andersson (S) kallade Sverigedemokraterna vid en pressträff på fredagen för ”ett litet nyfacistiskt parti” en beskrivning som även utbildningsministern delar.

Magnus Blomgren statsvetare med fokus på Europafrågor säger att de etablerade partiernas försök att tiga ihjäl Sverigedemokraterna inte längre fungerar.

– Nu är det två alternativ som gäller. Det ena är att göra som i många länder; att på olika sätt anpassa agendan och språkbruket [efter de främlingsfientliga]. Det andra alternativet är att gå i konfrontation. Om Magdalena Andersson och Gustav Fridolins uttalande i dag är uttryck för en förändring av strategin så är det något nytt både i Sverige och i de flesta andra länder, sade Magnus Blomgren.

Han menar att Sverige nu befinner sig mitt i en process som mycket väl kan följa en bredare europeisk utveckling med skärpt invandringspolitik som en logisk konsekvens.

– Det som har hänt i Danmark kan fortfarande hända i Sverige, det beror på de etablerade partierna.

Vilken är din prognos för Sverige?

– Den är väldigt svår att ställa. Den största risken är att vi får se en europeisk utveckling också i Sverige, sade Magnus Blomgren som dock betonade att eftersom Sverige kan se hur det har gått i andra EU-länder där främlingsfientliga partier fått genomslag i politiken, så har man ett val.

– I Sverige kan man ta ställning till att strategin att försöka kopiera och ta över agendan inte håller,  sade Magnus Blomgren.

Sverigedemokraterna tillbakavisade att de skulle vara ”ett litet nyfacistiskt parti”. Till Aftonbladet smsade SD:s pressekreterare Henrik Vinge: "Sverigedemokraterna är ett konservativt parti. Konservatismen är inte, har aldrig varit och kommer aldrig bli förenligt med fascism".