Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kritik stoppar inte tysk vägskatt

Trots kritik från EU-kommissionen går den tyska regeringen vidare med ett förslag om att införa vägavgifter som i praktiken bara drabbar utlänningar.

Onsdagens beslut av den tyska regeringen att gå vidare med ett förslag om att införa en vägskatt har stött på patrull i Bryssel. EU:s transportkommissionär Violeta Bulc har tidigare skrivit ett brev till trafikminister Alexander Dobrindt där hon varnade för att en sådan vägskatt kan strida mot EU-regler som säger att medlemsländerna inte får diskriminera medborgare från andra EU-länder.

Trafikminister Alexander Dobrindt presenterade i somras ett förslag om en vägskatt som ska gälla från 2016. De flest typer av vägar omfattas och alla förare oavsett nationalitet tvingas betala. Men för tyska medborgare sänks samtidigt fordonsskatten vilket i praktiken innebär att vägskatten bara kommer att belasta utländska trafikanter.

Regeringen hoppas dock att en modifierad version av förslaget ska få grönt ljus i Bryssel

Den tyska regeringen motiverar vägskatten med att man behöver få in mer pengar för att förbättra landets infrastruktur. Man räknar med att dra in motsvarande 4,6 miljarder kronor per år. Årligen beräknas utländska medborgare göra 170 miljoner resor på de tyska vägarna.

Skatten ska gälla alla typer av fordon förutom bland annat motorcyklar, elbilar och fordon för funktionshindrade.

Österrike och Nederländerna överväger att dra Tyskland inför domstol om landet inför skatten.