Utbyggnad av Stockholms tunnelbana är ett av fyra svenska projektförslag. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Biljonkrav strömmar in till Bryssel

Runt två tusen förslag har kommit in från medlemsländerna om vilka projekt EU ska stödja med sin nylanserade biljoninvesteringsplan.

EU-kommissionens presenterade i slutet av november sin investeringsplan på motsvarande 2,9 biljoner kronor som ska fylla det investeringsgap som uppstått i Europa.

I samband med detta efterfrågade kommissionsordförande Jean-Claude Juncker förslag från medlemsländerna på vilka projekt man ska satsa på. Nu har runt två tusen förslag på 610 sidor kommit in. Sammanlagt skulle de föreslagna investeringsförslagen kräva motsvarande 12 biljoner kronor, enligt EU-kommissionen.

För svensk del handlar det om fyra projektförslag formulerade på två A4-sidor: utbyggnad av Stockholms tunnelbana, utbyggnad av järnväg i södra Sverige, en elkabel mellan Sverige och Finland och pengar till startkapital för företag.

I topp hamnar Belgien som på 100 sidor kommit med olika investeringsförslag medan Spanien bara har en halv sida med odefinierade förslag.

De fyra länderna, Tjeckien, Slovakien, Polen och Ungern inom den så kallade Visegrádgruppen planerar enligt Financial Times att göra gemensam sak och försöka locka flera tunga EU-investeringar till sig.

Enligt kommissionen kommer investeringspengarna inte att fördelas jämt mellan länderna utan till projekt som man tror håller hög kvalitet.

Listan diskuteras av EU-ländernas finansministrar under tisdagens möte i Bryssel. Även EU-ländernas stats- och regeringschefer ska diskutera investeringsplanen i slutet av december.

Därefter ska kommissionen presentera ett skarpt förslag i januari. EU-parlamentet och medlemsländer, de två lagstiftarna, ska sedan mejsla fram den slutliga planen vilket man hoppas ska ske senast i juni 2015.