Hoppa till artikelns andra spalt.

Sarkozy vill backa bandet för homoäktenskap

Den tidigare franske presidenten Nicolas Sarkozy lovar att upphäva den nya samäktenskapslagen om han åter blir president.

Det franska parlamentet under den socialdemokratiske presidenten François Hollande klubbade i maj i fjol en lag om att godkänna äktenskap mellan personer av samma kön. Men den lagen vill Sarkozy, som hoppas kunna ställa upp i nästa presidentval, i praktiken skrota.

– [Lagen om samkönade äktenskap] måste skrivas om i grunden. Jag vill ha ett äktenskap för homosexuella, ett äktenskap för hetrosexuella som tar hänsyn till skillnaden för det är inte samma sak, sade högerpolitikern Nicolas Sarkozy under ett tal i lördags, rapporterar Le Monde.

Om två veckor ska det franska högerpartiet UMP rösta om vem som ska företräda det i nästa franska presidentval som äger rum 2017.