Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S).

Hoppa till artikelns andra spalt.

Regeringen avvaktar europeisk finansskatt

Förutsatt att finansskatten bedöms som framgångsrik kan regeringen tänka sig att den införs även i Sverige.  

När EU-ländernas finansministrar träffas i Bryssel på fredag kommer de att informeras om förhandlingsläget för de elva medlemsländerna som vill införa en finansiell transaktionsskatt. Det italienska ordförandeskapet har legat på för att få ett genombrott i förhandlingarna före årsskiftet så att skatten kan införas 2016.

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare uttalat skepsis mot skatten. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och hans parti däremot är uttalat positiva och avvaktar resultatet av EU-förhandlingarna.

–Jag ser inte att det finns några skiljelinjer i regeringen kring de här frågorna. Vi har linjen nu att med stort intresse följa införande av den här skatten. Och sedan ta ett väl underrättat beslut om vi också ska införa en skatt på finansiella transaktioner, sade Per Bolund efter EU-nämndens sammanträde i fredags.

Enligt Bolund kommer de involverade länderna att införa skatten steg för steg där aktiehandel och vissa andra värdepapper blir de första områdena som berörs.

– När frågan är mogen kommer den upp på regeringens bord och då kommer vi också att stämma av med Sveriges riksdag, sade Per Bolund.