Jean-Claude Juncker talar i EU-parlamentet. Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Misstroendeomröstning fläckar Junckers image

Uppståndelsen efter avslöjandet om Luxemburgs skattepolitik tvingar fram en misstroendeomröstning mot kommissionsordförande Jean-Claude Juncker.

Det är den EU-kritiska partigruppen EFDD där bland annat Sverigedemokraterna ingår har lyckats få ihop de 76 underskrifter från parlamentariker som krävs för att genomföra en misstroendeomröstning.

– Skandalen med Luxläckorna visar att kommissionsordförande Juncker i sitt politiska liv alltid har agerat för att berika sitt land bakom ryggen på sina europeiska partner stick i stäv mot den samhällsanda han hoppas företräda, sade Marco Zanni, EU-parlamentariker för italienska Femstjärnerörelsen som ingår i EFDD i ett uttalande.

Jean-Claude Juncker var under närmare två årtionden premiär- och finansminister i Luxemburg.

Företroendeomröstningen blir Jean-Claude Junckers första formella politiska motgång som ordförande i EU-kommissionen och på åtminstone kort sikt en besvärande fläck på hans meritlista.  

44 av underskrifterna kom från EFDD:s ledamöter, de övriga 32 från grupplösa parlamentariker.

Även vänstergruppen GUE/NGL hade startat en egen insamling av underskrifter men fick inte ihop tillräckligt antal namn.

Omröstningen väntas äga rum i EU-parlamentet på torsdag i nästa veckan och alla kommissionärer kommer att närvara.. En två tredjedels majoritet krävs för att Juncker ska fällas, vilket med stor sannolikhet inte kommer ske. Om ett misstroendevotum går igenom måste hela kommissionen avgå.