Angela Merkel och Vladimir Putin har talats vid nästan tre gånger per månad under det senaste året. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel förlorar tålamodet med Putin

Den tyska förbundskanslern oroas för att Rysslands expansionsplaner sträcker sig längre än till delar av Ukraina. Samtidigt diskuterar EU:s utrikesministrar nya sanktioner.

Den utåt sett vanligtvis beskedliga tyska förbundskanslern Angela Merkel varnar för ett växande ryskt inflytande och menar att Ryssland trampar på internationell rätt efter annekteringen av Krim.

– Det sätter efter andra världskrigets skräck och kalla krigets slut den europeiska fredsordningen i fråga, sade Angela Merkel efter att i samband med helgens G20-möte i Australien har diskuterat närmare fyra timmar med den ryske presidenten Vladimir Putin, rapporterar Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Hon menar att Rysslands ambitioner inte stannar vid Ukraina.

– Det handlar inte bara om Ukraina. Det handlar om Moldavien, Georgien, sade Merkel som enligt tysk media blivit allt mer förargad på Rysslands ageranden och håller på att tappa tålamodet.

Den tyska regeringen är mycket oroad för Rysslands ”aggressiva antivästliga politik på Balkan”, enligt en intern analys som tidningen der Spiegel läst.

På måndagen träffas EU-ländernas utrikesministrar i Bryssel för att diskutera huruvida man ska utöka sanktionerna efter förra veckans eskalering av truppnärvaron i östra Ukraina. Mötet leds för första gången av EU:s nya utrikeschef Federica Mogherini.

I första hand rör det sig om huruvida man ska sätta fler separatister på EU:s svarta lista.

Men medlemsländerna är splittrade i frågan. Länder som Tyskland vill vänta, medan Baltländerna vill se ytterligare namn på sanktionslistan.

– Det fungerar trots vissa förnekanden. Detta är verkligen något som kan göra skillnad, sade Litauens utrikesminister Linas Linkevičius på väg in på mötet.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) tror dock inte att man kommer att anta några nya sanktioner under måndagens EU-möte.

– Vi är redo att använda sanktionsinstrumentet, sade Wallström som menade att det allra viktigaste är att EU agerar samfällt i frågan.