Efter ubåtsbevisen: Försvarsminister Peter Hultqvist (S) blir sannolikt en av huvudpersoner på EU:s försvarsministermöte i nästa vecka.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Hultqvist efter ubåtsbevisen: EU-länderna kompletterar varandra

Försvarsminister Peter Hultqvist tänker ta upp avslöjandet att en ubåt kränkt svenskt vatten med sina EU-kollegor. EU-politiker pekar ut Ryssland.

På fredagen meddelade Sveriges regering och försvarsmakten att det med hundra procents säkerhet var en främmande miniubåt som kränkte svenskt territorium i Stockholms skärgård i oktober.

– Det är fullkomligt oacceptabelt. Vi kräver att Sveriges gränser respekteras, sade statsminister Stefan Löfven (S).

Försvarsmaktens analyser visar att det inte går att fastställa nationaliteten på den främmande ubåten och varken regeringen eller försvarsledningen vill spekulera i det.

För Europaparlamentariker Christofer Fjellner (M) är det dock inte svårt att peka ut den skyldiga nationen för kränkningen – Ryssland.

– Det är nästa fånigt att prata om att nått Natoland skulle ägna sig åt att rekognosera svensk skärgård när de precis haft en ubåt här i samarbete med oss. Det är ingen som kan säga något med säkerhet men det är klart att detta pekar på att det är en rysk ubåt, säger Christofer Fjellner till Europaportalen.

För Fjellner är beskedet ett bevis på att Sverige bör söka militära samarbeten med internationella organisationer.

– Det här är ett jättestort problem ur ett europeiskt perspektiv. Det påminner att vi måste bli bättre på en samordnad gemensam utrikespolitik. Att vi måste få en fungerande gemensam europeisk säkerhetsordning. Det väcker relevant frågor om ett svensk och finskt medlemskap i Nato, säger Christofer Fjellner.

I nästa vecka träffar försvarsminister Peter Hultqvist (S) sina EU-kollegor i Bryssel för att bland annat diskutera säkerhetssituationen i EU:s grannskap.

– Det är klart att den frågan kommer upp så det är lika bra att redovisa det som vi har som material och bakgrund, säger Peter Hultqvist till Europaportalen.

Blir det en särskild rapport till EU-länderna?

– Vi har inte förberett någon sådan men jag skulle tänka mig att det finns ett intresse, säger försvarsministern.

–Vi kan konstatera att vi under en längre period har haft en stegrande verksamhet i Östersjön med övning- och underrättelseverksamhet på många sätt, säger Hultqvist och konstaterar en omfattande och provokativ flygverksamhet och kränkningar av Sveriges gränser.

– Det är klart att vi har en ökad aktivitet och ser ett annat säkerhetsläge.

Tar ni på något sätt hjälp eller resurser av EU i sammanhanget?

– När det gäller operationen i Stockholms skärgård var det svenska resurser vi tog till hjälp. Sedan är det ju klart att flera länder upplever en likartad situation där de använder sin incidentberedskap för att markera sin territoriella integritet. Därmed blir det ju så att man kompletterar varandra i sammanhanget, säger Peter Hultqvist.