Hoppa till artikelns andra spalt.

Historiskt: EU-kommissionen öppnar för öppenhet

Alla möten som EU-kommissionärerna och höga EU-tjänstemän håller med lobbyister och intressenter ska offentliggöras.

– Kommissionärerna kommer ge fullständig transparens om sina agendor. Vi ska se till att folk vi träffar också är i registret och att alla kan följa vilka intressen som representeras när man träffar kommissionärer, sade Frans Timmermans, förste vice ordförande i EU-kommissionen på onsdagen.

Alla kommissionärer, deras kabinett och de högsta tjänstemännen på generaldirektoraten, EU-kommissionens departement, kommer att omfattas av de nya riktlinjerna. Vissa möten, exempelvis med dissidenter, kommer dock av säkerhetsskäl inte att offentliggöras.

Annons

Från första december ska mötena publiceras på kommissionens hemsida.

Frans Timmermans uppmanade samtidigt EU-parlamentet och ministerrådet att göra detsamma.

Även öppenheten kring förhandlingarna om frihandelsavtalet mellan EU och USA ska stärkas. EU:s förhandlingsförslag ska göras offentliga. Dessutom ska alla EU-parlamentariker få tillgång till förhandlingsdokumenten, något som tidigare bara ledamöterna i parlamentets handelsutskott hade.