ECB-chefen Mario Draghi under måndagens utfrågning i EU-parlamentet.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Draghi redo räcka euroländer en hjälpande hand

ECB-chefen Mario Draghi säger att han är beredd att köpa krisande euroländers statsobligationer.

Europeiska centralbanken har tagit ett steg närmare att börja köpa statsobligationer direkt från euroländer för att råda bot på den dåliga ekonomin och låga inflationen.

– [Europeiska centralbankens råd] var enhälligt i sitt åtagande att använda ytterligare okonventionella verktyg inom sitt mandat […] okonventionella åtgärder kan innebära köp av en rad tillgångar, varav en är statsobligationer, sade ECB-chefen Mario Draghi under en utfrågning i EU-parlamentet på måndagen, rapporterar EUobserver.

Flera europeiska börser steg efter uttalandet.

När Mario Draghi under sommaren 2012 gav ett liknande löfte om att göra “vad som krävs” för att rädda euron lättade trycket på flera euroländer som tidigare tvingades betala ohållbart höga räntor för att låna pengar på den internationella finansmarknaden.