Hoppa till artikelns andra spalt.

Vattenfalls skadeståndskrav på Tyskland: 4,7 miljarder euro

Det svenska statliga energibolaget Vattenfall kräver den tyska staten på motsvarande 43 miljarder kronor för uteblivna intäkter efter att landet beslutat att lägga ned sin kärnkraft.

I juni 2011 beslutade den tyska regeringen under förbundskansler Angela Merkel att landet ska lägga ned all kärnkraft till 2022. 

Beslutet fick svenska Vattenfall att 2012 genom ett så kallat investeringsskydd dra Tyskland inför en skiljedomstol som hör till Världsbanken. Bolaget menade att man gick minste om investeringar på grund av beslutet. Hur mycket pengar Vattenfall krävt i skadestånd har dock tidigare varit okänt, men man har spekulerat i motsvarande 32 miljarder kronor.

Men enligt landets ekonomiminister Sigmar Gabriel rör det sig alltså om mer: 43 miljarder kronor. Det rapporterar der Spiegel som hänvisar till uppgifter från vänsterpartiet die Linke vars ledamöter närvarade när Gabriel tillkännagav summan under ett möte i det tyska parlamentets ekonomiutskott.

När dom i fallet väntas är okänt.