ECB:s byggnad i Frankfurt. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Var tionde eurobank klarar inte kraven

Var tionde storbank i euroländerna lider av kapitalbrist. De får nu nio månader på sig att fylla på kassorna.

13 av 130 storbanker i euroländerna behöver ytterligare närmare 92 miljarder kronor i tillskott för att stå stabilare i framtiden. Beskedet från Europeiska Centralbanken, ECB, kommer efter den mest omfattande undersökning i sitt slag där experter under ett år i detalj granskat hållbarheten på större bankkunders lån.

– Denna historiskt unika ingående granskning av de största bankernas positioner kommer att innebära en kraftig förstärkning av allmänhetens förtroende för banksektorn. Problem och risker identifieras och därigenom bidrar granskningen till att reparera balansräkningar och göra bankerna mer motståndskraftiga och robusta, sade Vítor Constâncio, ECB:s vice ordförande i ett uttalande på söndagen efter att undersökningen offentliggjorts.

Undersökningen visade att 25 banker vid årsskiftet 2013 hade för lite pengar i kassan. Tolv av dem har i år fyllt på så pass mycket att de klarat ECB-kraven. Av de 13 återstående bankerna är fyra italienska bland dem världens äldsta bank Banca Monte dei Paschi di Siena. De fallerande bankerna har nio månader på sig att täcka kapitalunderskottet.

Genomgången av bankerna sker inför att ECB i november tar över den direkta granskningen av de största 130 bankerna och indirekt samtliga banker i euroområdet.