EU-kommissionens tillträdande ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svagt svenskt stöd för Junckerkommissionen

Bara sju av tjugo svenska EU-parlamentariker ger i dagsläget den nya EU-kommissionen sitt stöd inför morgondagens omröstning.

Allianspartierna tänker rösta ja medan en majoritet av regeringspartiernas företrädare från Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte kommer att ge Juncker sitt stöd.

De fyra svenska miljöpartistiska EU-parlamentarikerna gick på tisdagen i en debattartikel i SvD ut med att de kommer säga nej till kommissionen med motiveringen att den är för ojämställd. De är även kritiska till den ungerske kommissionären Tibor Navracsics och spanjoren Miguel Arias Cañete.

Ledamöterna i den största svenska delegationen i EU-parlamentet, Socialdemokraterna, väntar till timmarna före omröstningen med att ställning i frågan. Anna Hedh kommer dock inte att ge kommissionen sitt stöd.

– Jag har gått ut tydligt med att jag inte kan rösta för och jag tror att jag har de flesta [svenska socialdemokrater] med mig där. Sen är frågan om vi ska rösta emot eller lägga ned våra röster. Vi har inte tagit det slutliga beslutet än, säger Anna Hedh till Europaportalen.

Även hon för fram ojämställdheten som argument men pekar också på att den nya kommissionen inte lovat tillräckligt vad gäller den sociala biten. När Jean-Claude Juncker i mitten av juli godkändes av EU-parlamentet som näste ordförande lade de svenska socialdemokraterna ned sina röster.

De socialdemokratiska ledamöterna Olle Ludvigsson och Jens Nilsson hade på tisdagsförmiddagen ännu inte bestämt sig för huruvida de kommer rösta ja eller lägga ned sina röster. Att rösta nej är dock inte aktuellt för dem.

Vänsterpartiets Malin Björk och Sverigedemokraternas Peter Lundgren och Kristina Winberg kommer att göra tummen ned. Sedan tidigare har Feministiskt Initiativs Soraya Post lovat att säga nej till Junckers laguppställning.

Trots detta väntas EU-kommissionen få klartecken av en majoritet i Europaparlamentet imorgon onsdag. Därefter kan den nya kommissionen tillträda som planerat första november.

I går måndag avslutades de sista utfrågningarna med de blivande EU-kommissionärerna. Både Sloveniens nya kandidat Violeta Bulc och Slovakiens uppgraderade kommissionär Maroš Šefčovič fick tummen upp.

Kristdemokraterna och Moderaterna bekräftar till Europaportalen att de kommer att ge kommissionen tummen upp. Folkpartiets Marit Paulsen säger att de tre svenska ledamöterna i liberala Alde-gruppen “med ganska stor sannolikhet” också kommer att rösta ja.