Annons

Den slovenske premiärministern Miro Cera går i klinch med EU-parlamentet.

Bild: Nebojša Tejić / STA

Hoppa till artikelns andra spalt.

Slovenien och EU-parlamentet i ordkrig

Den slovenske premiärministern Miro Cerar anklagar socialdemokratiska EU-parlamentariker för att bryta mot grundläggande demokratiska principer.

Redan innan det stod klart att Sloveniens kommissionärskandidat Alenka Bratušek på torsdagseftermiddagen drog tillbaka sin kandidatur, gick den socialdemokratiska partigruppen S&D ut och i praktiken krävde att ny kandidat borde bli den slovenska socialdemokratiska EU-parlamentarikern Tanja Fajon.

– Något annat alternativ [än Fajon … kommer] inte att framstå som acceptabelt för S&D-gruppen, sade Gianni Pittella, ledare för gruppen.

Utspelet ”överraskade” den slovenske premiärministern Miro Cerar enligt ett uttalande på regeringens hemsida.

”Sloveniens regeringschef avvisar bestämt ett sådant slutgiltigt uttalande.”, heter det och man pekar på att det är medlemsländerna som har ensamrätt att nominera sina kommissionärskandidater.

”Dessa befogenheter har inte de politiska grupperna i EU-parlamentet. Premiärministern förväntar sig att de politisk grupperna i EU-parlamentet följer EU-lag och grundläggande demokratiska principer”.

Även den konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppen förespråkade Fajon som ny slovensk kommissionär.

På fredagsförmiddagen gjorde Miro Cerar slag i saken och nominerade Violeta Bulc, portföljlös minister med ansvar för utveckling, strategiska projekt och sammanhållning.

Violeta Bulc, tidigare entreprenör och rådgivare, har suttit i regeringen sedan den bildades för drygt två veckor sedan och har inget tidigare poltiskt engagemang. På sin blogg säger hon att hon tror på “styrka i nätverk, en holistisk individ och positiv energi”.

Koalitionspartierna i regeringen motsätter sig dock hennes nominering.