EU-kommissionär Jyrki Katainen ger euroländerna grönt ljus efter första budgetgranskningen ytterligare bedömningar kommer dock att göras senare i november. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Katainen: Inga särskilt allvarliga fel i euroländernas budgetar

Trots att flera euroländer inte lever upp till EU:s budgetregler väljer EU-kommissionen ännu en gång att låta udda vara jämt.

Euroländernas statsbudgetar för nästa år, i sammanhanget alla euroländer utom Grekland och Cypern som är i särskilda åtgärdsprogram, klarade EU-kommissionens första kritiska granskning.

– Jag kan inte omedelbart identifiera något fall av särskilt allvarliga överträdelser, som skulle tvinga oss att överväga ett negativt yttrande i detta skede av processen, sade ansvarig EU-kommissionär Jyrki Katainen i ett uttalande sent på tisdagen.  

Beskedet kommer efter att fem euroländer som Katainen anmärkt på tidigare svarat på ett ”konstruktivt sätt” till kommissionen. Bland andra Italien, Frankrike och Österrike har justerat sin budgetplaner för att minska underskottet nästa år.

Därmed inte sagt att faran för enskilda euroländer är helt är över åtminstone inte teoretisk. Inte minst eurojätten Frankrike har dragit på sig kritik för att svika sitt tidigare löfte till EU-kommissionen att senast nästa år ha budgetunderskottet som mest på minus tre procent. För en månad sedan deklarerade Frankrike plötsligt att budgetmålet inte nås förrän tidigast 2017.

Katainen håller möjligheten öppen för att i november bland annat ifrågasätta Frankrike.

– Eventuella ytterligare åtgärder inom ramen för stabilitets- och tillväxtpakten kommer att utvärderas i ett senare skede, sade Jyrki Katainen.

Men enligt en analys som nyhetsbyrån Reuters publicerat kommer Frankrike att klara sig undan även denna gång. Trots att deras budgetunderskott enligt EU:s budgetregler varit för stort varje år sedan 2008.

– Tuffa straffåtgärder mot Frankrike är fortsatt osannolikt. Även om det är orättvist, så har stora länderna mer makt än de små. Frankrike har ett speciellt förhållande till Tyskland som skyddar dem mot kommissionen och finansmarknaderna, sade Christian Schulz, ekonom på Tysklands äldsta bank Berenberg Bank.