Hoppa till artikelns andra spalt.

Juncker röjer väg för slovensk kommissionär

Violeta Bulc har efter sin intervju med tillträdande kommissionsordförande Jean-Claude Juncker klarat första steget mot att bli Sloveniens EU-kommissionär.

Bulc nominerades av den slovenska regeringen efter att landets förre kommissionärskandidat Alenka Bratušek tvingats bort av EU-parlamentet.

Efter tisdagskvällens intervju med Bulc skickade Juncker en uppdaterad lista över kommissionärskandidaternas namn till medlemsländerna för godkännande. Därefter väntar en tre timmars utfrågning i EU-parlamentet vilket tros ske i nästa vecka.

Enligt Reuters tros Violeta Bulc få ansvar för transport medan den tidigare tilltänkte transportkommissionären Maroš Šefčovič kan ta över Alenka Bratušeks nu vakanta plats som vice ordförande med ansvar för EU:s energiunion.