Spanske Miguel Arias Cañete är kandidat till klimat. och energikommissionär.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Höger och vänster slåss för sina kandidater

Hittills fyra kommissionärskandidater måste vänta till nästa vecka innan Europaparlamentet tar ställning till deras politiska framtid.

Den spanske kandidaten för posten som energi- och klimatkommissionär Miguel Arias Cañete fick upprepade gånger under onsdagens parlamentsförhör gå i svaromål för sitt tidigare innehav av aktier i oljeföretag. Han bedyrade att han och hans familj sålt sin aktier direkt när hans nominering var klar. Dock undvek Cañete att svara på frågor om hans svågers relation till oljeindustrin.

– Tyvärr spred hans förklaring under utfrågningen inte mycket ljus. Han vägrade tre gånger att svara på våra frågor om hans svågers intressen i oljeindustrin, sade Kathleen Van Brempt, vice ordförande i den socialdemokratiska S&D-gruppen.

Oklarheterna kring hans oberoende, ett av tre huvudkriterier för kommissionärskandidaterna, gör att parlamentets rättsliga utskott skjuter upp beslutet till nästa vecka bestämt om de kan ge honom grönt ljus.

Den konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppen, som Cañete själv tillhör, ställde sig helhjärtat bakom spanjoren, under utfrågningen klappade EPP-parlamentariker händerna efter nästintill varje uttalande från kandidaten för att visa sitt stöd.

– Cañete var övertygande och väl förberedd. Jag är övertygad om att han kommer att hitta rätt balans mellan att minska koldioxidutsläppen och att göra den europeiska industrin stark, sade EU-parlamentarikern Krišjānis Kariņš, EPP-gruppens ansvarige för energifrågor i ett uttalande.

Beslutet att skjuta upp utlåtandet är inte det första. Även utlåtandena om den ungerske konservative kandidaten Tibor Navracsics, som måste komma med skriftliga klargöranden, och liberala tjeckiskan Věra Jourová skjuts upp till nästa veckan. Normalt sett ska besluten om kommissionärernas lämplighet tas inom 24 timmar av de relevanta utskotten.

I går meddelade EU-parlamentets ekonomiutskott att den konservative brittiske kandidaten Jonathan Hill, aktuell som finansmarknadskommissionär, måste komma tillbaka för att göra vissa förtydliganden.

Det är alltså i nuläget fyra kandidater vars eventuella framtid i EU-kommissionen avgörs först i nästa vecka.

Anledningen till att kommissionärsbesluten skjuts upp tros inte vara så mycket kandidaternas eventuella olämplighet utan politiskt käbbel mellan de politiska grupperna i EU-parlamentet.

Den tyske gröne EU-parlamentarikern Reinhard Bütikofer twittrar med hänvisning till EPP-politiker att ”om Cañete fälls kommer EPP att fälla [den franske socialdemokratiske kandidaten Pierre] Moscovici.” Han tillägger att ytterligare ”2-4 kommissionärskandidater faller i sådana fall”. Tidigare har även den inflytelserike franske EU-parlamentarikern Alain Lamassoure från EPP hotat att fälla Moscovici som under torsdagens utfrågning blev hårt ansatt av EPP-politiker.

– Moscovici är knappast trovärdig, sade Burkhard Balz, tysk kristdemokratisk EU-parlementariker, och syftar på att Frankrike under Pierre Moscovici som finansminister, inte klarade EU:s budgetmål.

Även beslutet om Moscovici ser ut att skjutas upp, dock oklart om ända till nästa vecka.