Jean-Claude Juncker försöker effektivisera arbetet i EU-kommissionen. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Medieuppgifter: EU-kommissionen stöps om i grunden

Tillträdande ordförande Jean-Claude Junckers nya kommission kan komma att fungera på ett helt nytt sätt.

På tisdagen inledde näste ordförande i EU-kommissionen Jean-Claude Juncker sina utfrågningar med de 27 kommissionärskandidaterna. Hans uppgift är att pussla ihop den kommande kommissionen och fördela ansvarsområden mellan kandidaterna.

Enligt flera medieuppgifter ämnar Juncker göra en omfattande omdaning av hur kommissionen fungerar. Tyska Süddeutsche Zeitung kallar det ”den största omorganisationen av EU-kommissionen någonsin”.

Enligt tidningen ska kommissionen byggas upp kring de tio prioriteringar som Jean-Claude Juncker lanserade i samband med att valdes till kommissionens ordförande. För dessa mål ska en vice ordförande eller ”superkommissionär” utses och få huvudansvaret. Redan i dag finns visserligen vice ordförande men den titeln har i praktiken inte haft någon betydelse.

De enligt Financial Times fyra till sex vice ordförande får ingen egen portfölj utan ska istället fungera som samordnare och ansvariga för lika många huvudområden. Det handlar bland annat om att skapa en euroepisk energiunion, en digital inre marknad, administrera Junckers investeringspaket på motsvarande 2 800 miljarder kronor och fördjupa valutasamarbetet.

Syftena med omorganisationen är flera. Juncker vill effektivisera och fokusera kommissionens arbete och samtidigt minska byråkratin. Ett annat syfte är göra det svårare för medlemsländerna att påverka kommissionen att lägga fram vissa förslag när den redan är formad efter Junckers prioriteringar.

Vilka dessa superkommissionärer kan bli är ännu oklart. Men det spekuleras i att Finlands kandidat, förre statsministern Jyrki Katainen, är aktuell för att överse samordningen och fördjupandet det ekonomiska arbetet mellan euroländerna. 

Nederländska de Volkskrant rapporterar att landets kandidat, utrikesminister Frans Timmermans, kommer att bli superkommissionär och Junckers ”andra hand” och bland annat ansvara för att andra kommissionärer inte ”förlorar sig i onödig regleringsiver”.

Italienska Ansa pekar ut dessutom ut Estlands Andrus Ansip som superkommissionär för digitala frågor och Slovakiens Maroš Šefčovič för rättsliga frågor.

Huruvida Junckers omorganisation går hem i medlemsländerna och EU-parlamentet återstår att se. Många mindre länder fruktar att superkommissionärsposterna bara går till större länder och att deras kandidater hamnar i ett B-lag. Junckers båda föregångare på posten, Romano Prodi och José Manuel Barroso, försökte på sin tid rumstera om kommissionen men stötte på patrull i medlemsländerna.

I mitten av nästa vecka räknar Jean-Claude Juncker med att kunna presentera sitt kommissionsförslag.