Hoppa till artikelns andra spalt.

Sanktioner mot Ryssland döms ut

Premiärministrar från två EU-länder dömer ut EU:s sanktioner mot Ryssland som meningslösa och kontraproduktiva.

–  EU ska inte bara kompensera producenterna på något sätt, vare sig de är polska, slovakiska, ungerska eller grekiska, utan hela sanktionspolitiken bör omprövas, sade den konservativa ungerska premiärministern Viktor Orban på fredagen, rapporterar The Guardian.

Dagen innan hade den socialdemokratiska premiärministern i grannlandet Slovakien Robert Fico uttalat sig på en presskonferens i ämnet:

– Varför ska vi äventyra EU:s ekonomi som börjar växa? Om det finns en krissituation bör det lösas på annat sätt än meningslösa sanktioner. Vem tjänar på [att] EU: s ekonomi minskar, [att] Rysslands ekonomi har bekymmer och [att] Ukrainas ekonomi går på knäna?

Från officiellt EU-håll hade ännu på fredags eftermiddag ingen kommenterat utspelen.

I förra månaden införde EU-länderna långtgående sanktioner mot Ryssland för landets inblandning i Ukrainakrisen.  En vecka senare beslutade Ryssland att som ett motdrag bojkotta livsmedel från bland andra EU-länderna.