Hoppa till artikelns andra spalt.

Juncker: Krisen ännu inte över

Efter helgens bankkrasch i Portugal varnar EU-kommissionens tillträdande chef Jean-Claude Juncker för att den ekonomiska situationen fortsatt är bräcklig. Samtidigt får EU:s nya bankregler beröm från bankanalytiker.

Under ett besök i Grekland på måndagen manade Jean-Claude Juncker till vaksamhet mot nya oförutsedda finansiella utmaningar som kan uppstå samtidigt som man försöker övervinna de kvardröjande effekterna av skuldkrisen.

– Jag tror att vi har gått en lång väg och vi närmar oss slutet, men vi har ännu inte kommit runt hörnet, sade Juncker rapporterar nättidningen EUbusiness.

Samtidigt skriver den amerikanska finanstidningen Bloomberg att EU:s nya regler för krisbanker får tummen upp efter Portugals resoluta hantering av den konkursmässiga banken Banco Espirito Santo.

– Det här är dåligt för bankens aktieägare och borgenärer, men det är bra för den bredare banksektorn. Alla känner nu till spelreglerna och det minskar osäkerheten på marknaden, säger Stefan Bongardt, bankanalytiker på Independent Research GmbH i Frankfurt.

”Eurons systemkris är över," skriver Holger Schmieding, chefsekonom på Berenberg Bank i London, i ett meddelande från banken. "Även om euroområdet har fortfarande problem, har det nu en väloljad maskin för att ta itu med dem. De onda spridningsrisker, som var kännetecknande för eurokrisen, kan hållas i schack."