Italiens utrikesminister Federica Mogherini diskuterar med Sveriges utrikesminister Carl Bildt. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tuffare sanktioner mot Ryssland diskuteras

Utrikesminister Carl Bildt menar att Europa är i den farligaste situationen på mycket länge.

EU-ländernas utrikesministrar träffas på tisdagen i Bryssel för att diskutera situationen i Ukraina efter nedskjutandet av det malaysiska flygplanet MH17 i förra veckan.

– Europa är i en mer utsatta och farlig situation är jag kan komma ihåg, sade utrikesminister Carl Bildt (M) på väg in på mötet.

Han menar att Ryssland brutit mot tidigare överenskommelser om att inte föra in vapen i Ukraina.

– Det vi sett är en betydande ökning av leveranser av tunga vapen, stridsvagnar, missiler och raketer till de proryska separatisterna i östra Ukraina. Nedskjutandet av det malaysiska flygplanet är en konsekvens av detta, sade Bildt som vill se att EU-länderna slutar exportera vapen till Ryssland.

– Vi borde haft ett vapenembargo tidigare. Att leverera vapen till Ryssland i denna situation är något svårt att försvara, sade Carl Bildt och syftade på en kontroversiell fransk försäljning av militärfartyget Mistral till Ryssland.

Tonen gentemot Ryssland inför mötet var en annan än tidigare hos de flesta utrikesministrarna.

Frans Timmermans, utrikesminister för Nederländerna som förlorade 193 medborgare i flygkraschen, håller alla sanktionsmöjligheter öppna, även om de skulle drabba landet ekonomiskt.

– Detta handlar inte längre om ekonomi. Det handlar om säkerhet, Europas geopolitiska position och rättigheterna för nästan 200 nederländare som omkommit på ett gruvligt sätt, sade Timmermans.

Utrikesministrarna från baltstaterna gick ännu längre i sin kritik.

– Vi borde verkligen trappa upp våra insatser. Genom att inte agera blir vi en del av problemet. Det är ingen nyhet att det kommer stridsvagnar, raketkastare, tunga vapen och att en katastrof har kunnat inträffa, sade den lettiske utrikesministern Linas Linkevičius.

– Min poäng är att de som tror att detta är något som händer långt borta och inte har att göra med dem har fel. Den tragiska påminnelsen [flygkraschen] inträffade nyligen. Detta är en vändpunkt. Huruvida vi tar det på allvar är upp till oss, sade Linas Linkevičius.

Både den tyske och brittiske utrikesministern krävde ytterligare åtgärder efter nedskjutandet av det malaysiska flygplanet.

Den franske utrikesminister Laurent Fabius svarade dock inte på några frågor om Ukraina på väg in på mötet. Inte heller den italienska utrikesministern Federica Mogherini, en av kritikerna mot hårdare sanktioner, sade något utan smög sig diskret in utan att svara på frågor.

Tisdagens möte väntas pågå till sen eftermiddag.