EU-ländernas stats- och regeringschefer träffas på onsdag i Bryssel för att enas om flera EU-toppjobb. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Strid om EU-toppjobb

Flera östeuropeiska länder har inlett en kampanj mot en av favoriterna att bli EU:s nästa utrikeschef.

På onsdag träffas EU-ländernas stats- och regeringschefer i Bryssel för att diskutera vilka som ska få de resterande toppjobben i unionen.

Som nästa utrikeschef har bland annat Italien och Frankrike ställt sig bakom den italienska socialdemokratiska utrikesministern Federica Mogherini som även signalerat att hon är intresserad av uppdraget.

Men Polen och de tre baltländerna har satt igång en motkampanj för att det inte ska bli Mogherini som de menar varit för eftergiven mot Ryssland i Ukrainakrisen, rapporterar Financial Times.

Det som fått bägaren att rinna över för de fyra länderna är dels det italienska stödet till gasledningen South Stream som skulle låta Ryssland exportera bränsle till Europa utan att passera Ukraina. Dels att Mogherinis första resa under det roterande italienska ordförandeskapet i EU gick till Moskva.

De fyra länderna ska även ha stöd av ett antal andra EU-länder som varit mer hökiga gentemot Ryssland.

Istället föreslår de den polske utrikesminister Radek Sikorski, men han tros vara alltför fientligt inställd mot Ryssland för att få tillräckligt stöd från stats- och regeringscheferna på onsdag.

Den hetaste kompromisskandidaten är istället den nuvarande bulgariska EU-kommissionären, Kristalina Georgieva, som ansvarar för biståndsfrågor. Hon har en teknokratisk bakgrund som kan vara henne både en för- och nackdel.

Den andra topposten som ska diskuteras under mötet är nästa ordförande för Europeiska rådet, ett jobb som belgaren Herman Van Rompuy nu har.

I förhandsspekulationerna gäller den danska socialdemokratiska statsministern Helle Thorning-Schmidt som en av favoriterna – en kvinnlig socialdemokrat vars ståndpunkter inte ligger alltför långt från Tysklands och Storbritanniens.

Men Frankrike menar att en person som inte tillhör ett euroland omöjligen kan få rollen som ordförande i Europeiska rådet.

På onsdagens toppmöte i Bryssel väntas även stats- och regeringscheferna diskutera hur posterna i nästa kommission ska fördelas mellan medlemsländerna. Formellt sett är det kommissionsordföranden, med stor sannolikhet Jean-Claude Juncker, som fördelar uppgifterna men medlemsländerna har i praktiken ett stort inflytande över processen.