Hoppa till artikelns andra spalt.

Polsk utrikesminister vill bli hög EU-chef

Polen har officiellt nominerat Radosław Sikorski att bli EU:s nästa utrikeschef.

– Jag säger det öppet: Polen har fått ett sådant stort inflytande inom utrikespolitiken att den så kallade höge representanten ligger i vårt intresse. [Radosław Sikorski] är ett naturligt val, sade den polske premiärministern Donald Tusk i förra veckan, rapporterar Polskie radio.

Han syftade på den post i EU-kommissionen som ibland kallas EU:s utrikeschef och som för närvarande innehas av brittiskan Catherine Ashton.

Sikorski har varit mycket kritisk till Rysslands expansionspolitik – framför allt i samband med Ukrainakrisen – och har ett nära samarbete med utrikesminister Carl Bildt.

Även Estlands regering har presenterat sin kandidat till EU-kommissionen, som består av en kommissionär från vartdera medlemslandet. Det är den förre premiärministern Andrus Ansip som pekats ut av nuvarande premiärminister Taavi Rõivas. Ansip, som avgick tidigare i år vill bli kommissionär för ekonomi, energi eller regionalpolitik i nästa kommission.