Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Minitoppmöte för Juncker-skeptiker

Statsminister Fredrik Reinfeldt träffar sina nederländska, tyska och brittiska kollegor för ett samtal kring EU:s framtid.

Mötet äger rum på måndag och tisdag på statsministerns sommarställe i Harpsund. Officiellt handlar det om att diskutera EU:s framtid. Men även frågan om vem som ska bli EU-kommissionens nästa ordförande lär komma upp.

– Det vi gör nu sätter standarden för många år framåt, sade Fredrik Reinfeldt i SVT på måndagsmorgonen.

Han är kritisk till EU-parlamentets tolkning av EU-fördraget när det inför Europavalet uppmanade de europeiska partigrupperna att utse varsin kandidat till posten som ordförande i kommissionen.

– Vår invändning är att det vrider lite hur fördragen är skrivna. Det är en balans om hur mycket inflytande nationalstater och deras regeringar ha kontra hur mycket EU-nivån ska ha, sade statsministern.

Både Nederländernas Mark Rutte och Storbritanniens David Cameron har liknande ståndpunkter. Tysklands Angela Merkel har uttalat sitt stöd för den kandidat som EU-parlamentet ställer sig bakom – EPP-gruppens Jean-Claude Juncker – men utesluter inte andra kandidater. Alla fyra ledare tillhör samma politiska familj som Juncker gör.

Inte heller Italiens socialdemokratiske premiärminister Matteo Renzi ställer sig helhjärtat bakom Juncker.

– EPP vill kandidera med Juncker? Gott så. Vad planerar Juncker att göra de kommande fem åren? Någon som vill fortsätta med de senaste årens europeiska politik kommer inte att få vårt stöd, sade Matteo Renzi på lördagen, rapporterar la Repubblica.

Tillsammans skulle de fem EU-länderna kunna utgöra den blockerande minoritet som krävs för att stoppa nomineringen av någon kandidat.

Det har även ryktats om att Jean-Claude Juncker ska dra tillbaka sin kandidatur, något som tillbakavisas av hans närmaste medarbetare.