Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel bortser från Camerons Juncker-kritik

Tyska förbundskanslern Angela Merkel uppmanar övriga EU-ledare att ställa sig bakom Jean-Claude Juncker som kommissionsordförande och poängterar att beslutet inte kräver enhällighet.

Merkel gjorde uttalandet under en presskonferens på måndagen, rapporterar nättidningen Euractiv.

För att Juncker ska nomineras av de 28 EU-ledarna krävs formellt bara kvalificerad majoritet. Men i realiteten fattas den här typen av beslut alltid med enhällighet.

Det faktum att Merkel nämner procedurreglerna tolkas som en varning till brittiske premiärministern David Cameron som är den starkaste motståndaren till att Juncker kan få toppjobbet.

Den luxemburgske före detta eurogruppsledaren har kandiderat för kristdemokratiska och konservativa EPP, som blev den största partigruppen i det nyvalda EU-parlamentet.

Nästa vecka träffar Merkel de tre Juncker-skeptiska premiärministrarna Fredrik Reinfeldt, David Cameron och nederländske Mark Rutte på ett minitoppmöte på Harpsund i Södermanland.

Där ska de sondera terrängen kring en gemensam hållning i EU-politiken efter valet. Men det lär också bli diskussioner om vem som ska få de olika EU-toppjobben.