Hoppa till artikelns andra spalt.

Liberaler och EU-skeptiker i kamp om vågmästarroll

Flamländska separatistpartiet N-VA:s beslut om partigrupp kan avgöra om Alde behåller sin roll som parlamentets tredje partigrupp.

Under tisdagen välkomnade den liberala partigruppen Alde 12 nya ledamöter i partigruppen. Med sina 67 mandat blir Alde även i fortsättnignen EU-parlamentets tredje största partigrupp, efter högergruppen EPP och socialdemokratiska S&D, rapporterar Euractiv.

Belgisk-flamländska N-VA, som har fyra ledamöter, har ännu inte bestämt sig om de vill samarbeta med Alde, EPP eller med den EU-skeptiska ECR-gruppen, som i dagsläget har 63 bekräftade mandat i parlamentet.

Partiet ska fatta beslut under onsdagskvällen.

Tidigare har N-VA suttit i den miljöpartistiska partigruppen, som också samlar ledamöter från regionalistiska eller separatistiska partier från olika hörn i Europa.

N-VA för en ekonomisk liberal politik men är inrikespolitiskt motståndare till belgiska liberala partier som redan sitter i Alde.

På tisdagen valdes också belgaren Guy Verhofstadt om som partigruppsledare för liberalerna. Verhofstadt var partigruppens kandidat till ordförande i EU-kommissionen.

Svenska partierna Folkpartiet och Centerpartiet är medlemmar i Alde.