Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-skeptiker grupperar sig – SD samarbetar med Ukip

Sverigedemokraterna går med i den EU-skeptiska partigruppen EFD. Samtidigt väljer flamländska självständighetsivrare den EU-skeptiska konservativa ECR-gruppen, som därmed blir EU-parlamentets tredje största.

På onsdagen kunde partigruppen Frihet och demokrati i Europa, ledd av Ukip-ledaren Nigel Farage, ombildas. 48 ledamöter från sju länder deltar.

– Jag är väldigt stolt att ha bildat denna grupp tillsammans med andra EU-parlamentariker och vi lovar att vara folkets röst, sade Farage i ett uttalande.

Halva partigruppen kommer från EU-skeptiska och nationalistiska Ukip, som har 24 ledamöter. 17 ledamöter kommer från italienska komikern Beppe Grillos EU-skeptiska populistiska Femstjärnerörelse.

De övriga fem partier, med en eller två ledamöter vardera, utgör en brokig skara. Förutom Sverigedemokraternas två ledamöter Kristina Winberg och Peter Lundgren är det Joëlle Bergeron, som hoppat av franska Nationella fronten, en tjeckisk libertarian samt ledamöter från ett lettiskt bondeparti och från litauiska nationalistiska och värdekonservativa Ordning och rättvisepartiet.

En partigrupp vinner både synlighet och politiskt inflytande över lagstiftningen, och även pengar för att anställa lokal personal och genomföra pr-kampanjer.

Tidigare har Sverigedemokraterna sagt sig vilja samarbeta med Ukip och Dansk folkeparti. Det senare partiet har dock lämnat EFD för den EU-skeptiska konservativa partigruppen ECR. Och Nigel Farage hade tidigare uteslutit ett samarbete med just SD, som ansågs vara för extrema.

Men EFD har haft svårt att få ihop de sju partier som krävs för en partigrupp. Beslutet att acceptera Sverigedemokraterna var därför knappast förvånande i Bryssel.

Till höger om EFD försöker en annan partigrupp, Europeiska alliansen för frihet, EAF, också bildas, under ledning av franska Nationella frontens partiledare Marine Le Pen. Partiet har självt 23 mandat och har stöd från ytterligare 40 EU-parlamentariker från Nederländerna, Österrike, Italien och Belgien. Men fortfarande saknas ledamöter från minst två länder.

Men Le Pens tänkbara samarbetspartner blir allt färre. Le Pen har uteslutit samarbete med de mest extrema partierna såsom ungerska Jobbik eller grekiska Gyllene Gryning. Och de övriga partier som ännu inte tillhör någon partigrupp och inte själva valt att bli politiska vildar är få.

Kvar återstår polska Nya Högerkongressen som länge har cirkulerat i spekulationerna men har ännu inte gett något besked. Kvar finns också tyska satirpartiet die Partei och en rumänsk oberoende kandidat. Dessutom har partiet Bulgarien utan censur splittrats och en ledamot har gått till ECR-gruppen medan den andre ännu är obestämd. Sedan finns alltid möjligheten att en EU-parlamentariker lämnar sin partigrupp och går med i EAF.

På onsdagkvällen beslöt också belgisk-flamländska separatistpartiet N-VA att sina fyra ledamöter skulle ansluta till Tory-dominerade ECR, som därmed blir EU-parlamentets tredje största partigrupp – bara ett mandat större än liberala Alde.