Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-länder kan komma täcka Ukrainas gasbehov

EU undersöker hur Ukrainas gasbehov kan täckas sedan Ryssland stypt gastillförseln.

På måndagen beslöt Ryssland att vrida om gaskranen efter att Ukraina missat en deadline för att betala en skuld till Gazprom på motsvarande 30 miljarder kronor.

I och med det ryska gasstoppet kommer Ukraina att behöva använda sina befintliga reserver och samtidigt låta bli den gas som går genom landet till Gazproms kunder i EU.

EU-länderna köper totalt nästan 40 procent av sin gas från Ryssland. Nästan hälften av den går i ledningar genom Ukraina till Polen, Slovakien, Ungern och Rumänien, och därifrån vidare till Österrike, Tjeckien, Slovenien, Italien och Bulgarien.

Sabine Berger, EU-kommissionens taleskvinna för energifrågor, sade på en presskonferens på tisdagen att EU-importen av rysk gas inte borde påverkas.

– Vi förväntar oss att Ukraina respekterar sina transitåtaganden, precis som att vi förväntar oss att Ryssland respekterar sina leveransåtaganden, sade hon, rapporterar Dagens industri.

För att Ukraina ska klara sig över vintern måste landet utöka sina gasreserver från nuvarande 13,5 till mellan 18 och 20 miljarder kubikmeter till slutet av sommaren.

Slovakien och Ukraina skrev för en dryg månad sedan under ett avtal som ska underlätta tillträdet för Kiev till den europeiska gasmarknaden och minska energiberoendet av Ryssland. När det träder i kraft om några månader kan Ukraina få mellan åtta och nio miljarder kubikmeter därifrån.

Det är fullt lagligt för Ungern, Polen och Slovakien att sälja vidare gas som har importerats från Ryssland till Ukraina. EU-kommissionen undersöker också andra lösningar som skulle kunna täcka Ukrainas återstående behov, sade Sabine Berger.

På ett EU-toppmöte i slutet av nästa vecka kommer EU-ledarna diskutera en strategi från EU-kommissionen för hur EU ska minska sitt beroende av rysk energi.

Ryssland har två gånger tidigare stoppat gasleveranser till Ukraina, under vintermånaderna 2006 och 2009.