Öppet hus i EU-parlamentet i Strasbourg. Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Undersökning: Vanligt folk och EU-parlamentet oeniga i många frågor

Över 100 000 européer har röstat om 15 frågor som avgjordes i EU-parlamentet under den senaste mandatperioden. I en majoritet av frågorna tycker folket och dess representanter olika.

Det är MittVal2014, som använder uppgifter från röstgranskaren Votewatch, som låtit européer svara på de femton frågorna för att se vilken av EU-parlamentarikerna man röstat mest likt i de 15 frågorna.

Störst skillnad är det i de frågor som handlar om att ge EU mer makt. Exempelvis anser en majoritet av de tillfrågade att EU inte ska ha någon beskattningsrätt, medan nästan fyra av fem EU-parlamentariker röstade ja till detta. Vanligt folk är även mer skeptiska till en finansskatt och att slå samman euroländernas skulder.

De som svarade på tjänsten är även betydligt mer kritiska till att använda EU-flaggan vid större sportevenemang än ledamöterna.

Dock var de tillfrågade inte lika negativa till Acta-avtalet som EU-parlamentarikerna som röstade ned det internationella avtalet i juli 2012.

Annons

De 100 123 som gjort testet håller dock i stor grad med EU-parlamentarikerna om att införa liknade betygssystem i alla medlemsländer, att EU borde ge mer stöd till fattigare länder och regioner i unionen, att fiskare inte ska få dra upp mer fisk än vad bestånden klarar av och att EU bör försöka motverka homofobi.

Eftersom MittVal2014 inte gör någon statistisk vägning av svaren – vissa typer av väljargrupper är troligen överrepresenterade och andra underrepresenterade – bör uppgifterna tas med en nypa salt.