Hoppa till artikelns andra spalt.

Toppkandidat: Merkel har lovat mig ordförandeposten i EU-kommissionen

Jean-Claude Juncker, toppkandidat till posten som EU-kommissionsordförande, sade i söndags att Tysklands förbundskansler Angela Merkel lovat honom posten om den konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppen får flest mandat i EU-parlamentet efter EU-valet.

Juncker – den konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppens kandidat i kampen om jobbet som ordförande i EU-kommisisonen –  gjorde uttalandet i en intervju med tyska tidningen Bild am Sonntag, rapporterar nyhetssajten EurActiv. På frågan om Merkel bekräftat att Juncker ska få posten om EPP får flest platser i EU-parlamentet efter valet svarade han “ ja, det har jag fått”.

Han sade också att han förväntar sig att EU:s stats- och regeringschefer i Europeiska rådet – som ska enas om en kandidat som EU-parlamentet ska ta ställning till – respekterar valutgången. För första gången måste Europeiska rådet, inför nomineringen, ta hänsyn till mandatfördelningen i Europaparlamentet efter valet.

–  Om [Europeiska rådet inte gör det] kommer väljarna i nästa val känna att det inte är någon idé att rösta eftersom partierna brutit sina löften. Därför måste EU:s stats- och regeringschefer respektera valutgången, sade Juncker.