EU:s miljökommissionär Janez Potočnik och miljöminister Lena Ek. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige stämmer EU-kommissionen

Svenska regeringen går till domstol för att tvinga EU-kommissionen att snabba på arbetet med att förbjuda hormonstörande ämnen.

Beslutet att stämma EU-kommissionen fattades av regeringen på torsdagen.

I december i fjol skulle kommissionen ha satt upp vetenskapliga kriterier för att kunna identifiera hormonstörande medel i tusentals antibakteriella produkter.

“Utan dessa kriterier är det mycket svårt att påbörja en utfasning av hormonstörande ämnen i den här typen av produkter” skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Det handlar om ämnen som påverkar hormonsystemet negativt och som finns i antibakteriella produkter i bland annat kläder, skor, skönhetsprodukter och elektronik.

Miljökommissionär Janez Potočnik säger att kommissionen först måste göra en ordentlig konsekvensanalys.

– Det går otroligt långsamt. Man kan fundera på om det är kemikalielobbyn som bromsar allting, säger miljöminister Lena Eks (C) pressekreterare Erik Bratthall till Europaportalen.

Hormonstörande ämnen tros kunna orsaka skador hos barn och gravida kvinnor även vid mycket låga doser. Förra året uppmanade en rad ledande internationella forskare EU-kommissionen att ompröva sin hållning att hormonstörande medel i små doser inte är farligt.

Det hör till ovanligheterna att Sverige drar EU-kommissionen inför domstol. Sedan EU-inträdet har det bara hänt fem gånger.