82 procent av Moderaternas sympatisörer känner sig oinformerade om partiernas valprogram.

Bild: David Gustavsson

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sifo: Svenskar har dålig koll på partiernas EU-politik

Allt fler svenskar diskuterar EU-frågor men trots att det bara är drygt en vecka kvar till valet känner sig nästan tre av fyra svenskar oinformerade om partiernas förslag.

Varannan svensk uppger att det under de senaste två veckorna diskuterat EU. Det visar en opinionsundersökning som Sifo gjort för Europaportalen.

Det är en ökning med nästan 20 procentenheter jämfört med slutet av april då Sifo ställde samma fråga.

Men trots att EU-frågor diskuteras mer i fikarum och vid frukostborden uppger nästan tre av fyra att de inte känner till partiernas program. Andelen som menar att de känner till dem har dock fördubblas jämfört med aprilsonderingen.

Minst kännedom angav sympatisörer till Moderaterna och Kristdemokraterna ha. Vänsterpartistiska väljare anser sig ha bäst koll på partiernas EU-politik.

Av dem som EU-pratat har den störst delen diskuterat unionen i allmänhet. Därefter har folk diskuterat mest om flykting- och miljöfrågor och hur mycket EU ska bestämma. Endast åtta procent uppger att de pratat om EU-valet.     

Annons

Sorterat på partisympati har vänsterpartister och miljöpartister i störst utsträckning pratat om EU under de senaste fjorton dagarna. Minst har socialdemokraternas anhängare diskuterat.