Hoppa till artikelns andra spalt.

Osäkra sonderingar inför EU-valet

Två nya svenska opinionsmätningar visar på osäkerhet och tydliga skillnader inför EU-valet om två veckor.

De två undersökningarna genomfördes under nästan samma period – månadsskiftet april/maj – men visar på påtagliga skillnader. I den ena klarar Feministiskt initiativ EU-parlamentets fyraprocentsspärr, medan Kristdemokraterna åker ut i den andra där de får hälften så stort stöd bland de tillfrågade. För Moderaterna skiljer stödet sig åt med fem procentenheter mellan de två sonderingarna.

Annons

En anledning till skillnaden kan vara att många är väldigt osäkra, i DN/Ipsos-undersökningen uppger drygt var femte inte något parti. I Expressen/Demoskops pejling framgår inte hur många som inte svarade, den undersökningen byggde dessutom betydligt färre tillfrågade.

”Man måste vara mycket varsam i tolkningen av opinionsmätningar inför EP valet. För mycket osäkerhet”, twittrade i måndagsottan Göran von Sydow, statsvetare på Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps.