Hoppa till artikelns andra spalt.

EU hotar begränsa gasimport från Ryssland

EU:s Günther Oettinger varnar Ryssland för att dess agerande i Ukraina kan medföra att EU begränsar Gazproms gasleverenser i den planerade gasledning som är tänkt att gå genom sydöstra Europa.

Gazprom siktar på att börja bygga en gasledning från Svarta havet till Österrike i juni i år, rapporterar Finacial Times. För att ryska Gazprom ska kunna distribuera all gas i ledningen måste EU ge lättnader från unionens konkurrensregler som syftar till att bryta Gazproms gasmonopol. 

EU:s energikommissionär Günther Oettinger sade i en intervju med Financial Times på måndagen att kommissionen i dagsläget inte kommer att erbjuda Gazprom några lättnader med anledning av Rysslands agerande i östra Ukraina samt annektering av Krim.

– Undantag [från konkurrensreglerna] är inte något jag prioriterar när det kommer till Gazprom, sade Günther Oettinger till Financial Times.

Utan EU:s tillstånd kan inte Gasprom utnyttja ledningens full kapacitet.