Hoppa till artikelns andra spalt.

Diplomater lobbar för att IMF-chefen ska bli EU-chef

Flera diplomater nämner IMF-chefen Christine Lagarde som en tänkbar kandidat till posten som EU-kommissionens ordförande, istället för de favorittippade kandidaterna Martin Schulz och Jean-Claude Juncker.

Den 27 maj hålls ett toppmöte mellan EU-ländernas stats- och regeringschefer för att diskutera vem som ska bli kommissionens nästa ordförande. För första gången måste EU-ländernas stats- och regeringschefer ta hänsyn till mandatfördelningen i EU-parlamentet efter valet när de ska nominera sin kandidat. Favorittippade är Jean-Claude Juncker som representerar den kristdemokratiska och konservativa EPP-gruppen och Socialdemokraternas kandidat Martin Schulz.

Men bland medlemsstaternas diplomater vilka är involverade i förberedelserna inför EU-toppmötet är IMF-chefen Christine Lagarde ett namn som ofta tas upp i diskussioner om vem som kan bli ny kommissionsordförande, enligt anonyma källor till nyhetssajten EurActiv.

– Det skulle förstöra EU:s demokrati, säger Martin Schulz som vänder sig mot idén om att ge posten till en utomstående person.