EU-parlamentet röstade för nätneutralitet och slopandet av roamingavgifter på torsdagen.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svenska EU-politiker jublar över telekombeslut

Alla nättjänster ska behandlas likvärdigt och extraavgifter som tillkommer vid mobilsamtal som görs i utlandet ska tas bort. Det har EU-parlamentet beslutat.

– Det här är ett historiskt beslut, säger svenska parlamentarikern Kent Johansson (C) i ett uttalande.

På torsdagen röstade EU-parlamentet för förslaget nätneutralitet och borttagandet av roamingavgifter som ingår i EU:s telekompaket.

Beslutet innebär dels att operatörer inte får begränsa eller blockera ut någon internettjänst. Tidigare har bland annat svenska internettjänsten Skype drabbats av begränsad bandbredd. Även roamingavgifter förbjuds från och med december 2015. Roaming är de extraavgifter som tillkommer när man ringer, skickar sms eller surfar med sin mobil i utlandet.

– Dagens omröstning är ett enormt steg mot en starkare inre telekommarknad, sade den konservativa spanjorskan Pilar del Castillo Vera, i ett uttalande och som lett parlamentets arbete med telekompaketet.

Svenska EU-parlamentarikern Kent Johansson © håller med och menar att den nya lagen leder till likvärdig  konkurrens och stora fördelar för konsumenterna. Piratpartisen Amelia Andersdotter som har varit engagerad i frågan är också nöjd.

– Detta är en seger för den fria konkurrensen, för demokratin och för en levande kultur. Nu kommer alla kunna verka på lika villkor oavsett om man är ett litet svenskt startupföretag eller ett internationellt storföretag, sade Amelia Andersdotter (PP) i ett uttalande.

Även ledamoten Isabella Lövin (MP) jublade på mikrobloggen Twitter.

”Vi röstade just för att avskaffa roamingavgifter i hela EU! Och för garanterad nätneutralitet. Framsteg!”, skriver Isabella Lövin (MP).

EU-parlamentet överlämnar i maj sitt beslut till det nyvalda parlamentet som ska nå en överenskommelse med ministerrådet.