Hoppa till artikelns andra spalt.

Ryssland kommer till stormöte om Ukraina

EU, Ryssland, USA och Ukraina träffas nästa vecka för att prata om Ukrainakrisen. Samtidigt förbereder EU och USA fler sanktioner mot Ryssland.

Mötet mellan EU:s utrikeschef Catherine Ashton, utrikesministrarna Sergej Lavrov och John Kerry och Ukrainas utrikesminister i övergångsregeringen Andrij Desjtjytsa kommer att äga rum i Bryssel på måndag.

Det är första gången som de fyra träffas sedan krisen startade i februari, då Ryssland annekterade den ukrainska Krimhalvön.

Sedan dess har krisen förvärrats. Ryska trupper mobiliserar längs den ukrainska gränsen och i östra Ukraina pågår pro-ryska protester. Ukraina och USA anklagar Moskva för att underblåsa separatism och skapa en situation som ursäktar en annektering av östra Ukraina. Detta förnekas av Ryssland.

Om Ryssland går in militärt i östra Ukraina kommer EU och USA slå till mot ryska energi- och mineralföretag och ryska banker, sade John Kerry i ett tal inför den amerikanska senaten på tisdagen, rapporterar nättidningen EUobserver.

I Bryssel förbereder EU-kommissionen en tredje runda sanktioner mot Ryssland. De väntas också slå mot energi- och banksektorn. Fler namn kan också läggas till listan ryssar som får sina tillgångar i EU frysta.