Hoppa till artikelns andra spalt.

Moldavien vill bli EU-medlem 2019

Moldaviens premiärminister Iurie Leanca vill att landet går med i EU om fem år.

Uttalandet kom i samband med att Moldavien i måndags fick visumfrihet till de flesta EU-länder. Visumlättnaden är en del av ett större samarbetsavtal mellan Moldavien och EU, ett första steg på den långa vägen mot EU-anslutning.

Moldavien är en av sex före detta sovjetrepubliker som deltar i Östliga partnerskapet – ett EU-samarbete som bland annat innebär stödpengar för att bygga upp en effektiv statsapparat.

Det var ett liknande avtal som Ukrainas avsatte premiärminister Viktor Janukovitj nobbade till förmån för närmare band till Ryssland, och som ledde till de protester som nu eskalerat till den omfattande krisen i landet.

Moldavien och Georgien väntas skriva under motsvarande avtal i juni i år, en process som skyndats på efter ryska påtryckningar för att slopa avtalet. Samtidigt har en del av Moldavien, Transdnistrien, brutit sig loss och söker närmare band till Moskva.

Moldavien, med sina tre och en halv miljoner invånare, är Europas fattigaste land.