Annons

– Jag gillar kärnkraft eftersom den ger ren och koldioxidfri energi, vilket kan spela stor roll för att tackla dagens klimatutmaningar, säger Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Bild: David Gustavsson

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kärnkraft behövs för att nå klimatmålen

Cecilie Tenfjord-Toftby vill minska utsläppen av koldioxid med bland annat kärnkraft. Hon vill också bekämpa nedskräpningen av haven och stärka den fria rörligheten i EU.

Europaportalen träffar samtliga svenska toppkandidater inför valet till Europaparlamentet. I dag har turen kommit till moderaten Cecilie Tenfjord-Toftby.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M) tar emot i sitt arbetsrum på riksdagen. Hennes pressekreterare är också med under intervjun och för anteckningar. Två små norska flaggor står lutade mot ett vägghörn. Tenfjord-Toftby är nämligen född och uppvuxen i nordvästra Norge i en liten by som heter Tennfjord. Det var kärleken som förde henne till Sverige och Borås. 

Hon är en intensiv och lättsam person som berättar levande om sin uppväxt. Hennes far drev en verkstad med 20 anställda i Tennfjord. Föräldrarna röstade på norska högerpartiet Høyre och var EU-vänner.

– Min farfar, hans två söner och bror var de enda i Tennfjord [av 800 invånare] som röstade ja till EU 1994. Jag har också alltid gillat idén med Europa eftersom jag har vuxit upp i en företagarfamilj som ser att frihandel är en förutsättning för tillväxt, säger Cecilie Tenfjord-Toftby som gick med i Høyre som ung.

Blir hon invald i EU-parlamentet vill hon främst driva miljö- och energifrågor. Ett av hennes mål är att motverka nedskräpningen av haven och minska fartygens användning av fossila bränslen.

– Skräpet som flyter upp på land är bara toppen på ett isberg. 85 procent bli kvar i havet. Skeppsnäringen måste bli bättre på att hantera sitt skräp och det måste finnas fungerande återvinningssystem. Jag skulle också vilja se att EU hjälpte till att bygga upp en fartygsflotta som går på förnyelsebara bränslen, till exempel etanol.

Det är viktigt att EU uppnår målet om en 40-procentig minskning av koldioxidutsläppen till 2030, enligt Tenfjord-Toftby, som tror att en upprustning och utbyggnad av kärnkraften i EU-länderna är nödvändig för att nå dit.

– Jag vill se en nedtrappning av användningen av fossila bränslen och gillar kärnkraft eftersom den ger ren, koldioxidfri energi, vilket kan spela stor roll för att tackla dagens klimatutmaningar, tillsammans med vattenkraften. Ukrainakrisen, där Ryssland hotar med att stänga av gaskranarna till Europa, är ett bra exempel på att vi [EU] måste bli mer självförsörjande, säger Cecilie Tenfjord-Toftby som vill sitta EU-parlamentets utskott för industrifrågor, forskning och energi.

Hon vill också stärka den fria rörligheten. Alla utom brottslingar ska få röra sig fritt i EU.

– Det är fel av Schweiz att begränsa hur många som ska få komma in i landet från EU-länder. Det är en tendens som gör det svårare för människor att röra sig fritt i EU, säger hon och tillägger att Europa är en världsdel som är i behov av arbetskraftsinvandring.

Annons

Hon säger att hon starkt vänder sig emot Socialdemokraterna förslag om att svenska kollektivavtal ska gälla även för utländsk arbetskraft som arbetar tillfälligt i Sverige, då hon anser att det hämmar den fria rörligheten.

– Det undergräver idén om att vi har ett gemensamt och fritt Europa. Om Sverige inte vill vara en del av den fria rörligheten och inre marknaden riskerar vi att gå miste om arbetskraft.

Hur ser du på utskotts- och plenumnärvaro i EU-parlamentet?

– Jag har en skyldighet gentemot mina väljare att vara delaktig i arbetet som sker i Bryssel. Ibland kan det vara sådant som är angeläget på hemmaplan och då får man göra en avvägning.

Hon tror att det blir en ganska stor omställning att bli EU-parlamentariker. I riksdagen har hon haft förmånen att arbeta med energifrågor, men i Bryssel måste man sätta sig in i många frågor, säger hon.

– Jag förutsätter att det finns ett hav av frågor som jag måste sätta mig in i. Men inte ens [EU-parlamentariker] Gunnar Hökmark [M] har koll på alla EU-parlamentsfrågor. För mig är det viktigt att prata med människor för att sedan sätta mig in i de frågor som människorna upplever som stora utmaningar.

Vad gör du om du inte kommer in?

– Då kastar jag mig in i valrörelsen inför riksdagsvalet. Men jag skulle självklart besviken för jag vill verkligen in i Europaparlamentet för jag tror att jag kan göra en skillnad.

Känner du dig som en europé?

– Ja. Jag är född i uppvuxen i Norge, bor på Sveriges framsida och uppskattar närhet till Danmark och Europa och har en son som läser på Engelska skolan. Norden är helt enkelt en del av Europa.