Vindkraftverk i Spanien. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionen: Sol, vind och vatten mogna för fria marknaden

Energiintensiv industri ska kunna få statsstöd, enligt EU-kommissionens nya riktlinjer om statliga bidrag till förnyelsebar energi.

Enligt EU:s konkurrenskommissionär Joaquín Almunia är de stora förnyelsebara energisektorerna, exempelvis sol och vind, mogna för att verka på en öppen marknad.

I de nya riktlinjerna för statsstöd till förnyelsebar energi som EU-kommissionen presenterade på onsdagen ska energiföretagen framöver konkurrera öppet om bidrag.

– Det är dags att de här teknologierna svarar på marknadssignaler och att offentligt stöd fördelas genom en process som präglas av konkurrens, sade Almunia på en presskonferens.

Enligt kommissionens plan ska medlemsländer framöver också tillåtas stötta energiintensiva industrier för att parera de prisökningar som följer på mer förnyelsebar – och i dagsläget dyrare – energi. I dagsläget är det inte tillåtet men det är något som Tyskland lobbat mycket för, eftersom landet sedan 2002 beslutat att nästan helt övergå till förnybar energi.

Riktlinjerna från kommissionen listar ett sextiotal sektorer som framöver ska kunna få statliga bidrag, inklusive stål-, plast- och kemikalieindustrin.

2008 klubbade EU ett bindande mål om 20 procent förnyelsebar energi till 2020. Efter valet i maj kommer EU-parlamentet och ministerrådet förhandla om EU:s framtida klimatpolitik. En av knäckfrågorna om man ska sätta ett nytt bindande mål för förnyelsebar energi eller inte.

Almunias riktlinjer gick till omröstning bland de 28 kommissionärerna – något som är extremt ovanligt och som visar hur kontroversiell frågan är. Tre kommissionärer lade ned sina röster och en röstade mot, rapporterar EUobserver.