USA:s president Barack Obama under sitt första besök i Bryssel.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Obama: Ryssland missberäknade stödet för Ukraina

Den amerikanske presidenten Barack Obama menar att ryssarna hade fel om de trodde att annekteringen av Krim skulle splittra EU och USA. Samtidigt hoppas man att det framtida handelsavtalet mellan dem ska göra det lättare att få tillgång till amerikansk gas.

Under sitt första besök i Bryssel som amerikansk president fokuserade Barack Obama på Ukrainakrisen och det handelsavtal mellan EU och USA som håller på att förhandlas fram.

– Om någon i det ryska ledarskapet trodde att omvärlden inte skulle bry sig om deras handlingar i Ukraina eller att de skulle kunna slå in en kil mellan EU och USA så missräknade de uppenbarligen. Vi är enade i vår beslutsamhet att isolera Ryssland [som] står ensamt, sade Barack Obama och tillade att sanktionerna kommer att bli hårdare om situationen förvärras, vilket även är EU-ländernas ståndpunkt.

EU och USA koordinerar nu vilka dessa hårda sanktioner skulle kunna bli.

– Vi förstår att för att Ryssland ska känna effekten av dessa sanktioner så måste de ha någon typ av inverkan på den globala ekonomin såväl som på alla länder som representeras här i dag, sade Obama och tillade att energi är ett av de viktigaste instrumenten för att göra detta.

Annons

Krisen i Ukraina har varit en väckarklocka för EU när det gäller energiberoende. Redan i nästa vecka ska bland annat EU:s utrikeskommissionär Catherine Ashton och USA:s utrikesminister John Kerry träffas för att diskutera hur EU-länderna kan diversifiera sitt beroende av olja och gas.

Ett förslag som ligger på bordet är att plocka ur delarna som handlar om energi i frihandelsavtalet och skynda på dem – allt i syfte att göra det lättare för Europa att köpa gas från USA.

– När vi väl har ett handelsavtal på plats kommer exportlicenser för flytande naturgas till Europa att bli mycket lättare [att utfärda], sade Obama som även uppmanade EU att leta efter andra sätta bredda sin energitillförsel.

Den amerikanske presidenten försäkrade även att handelsavtalet inte kommer att göra det sämre för konsumenter eller miljön i vare sig EU eller USA, något som kritiker menar att det riskerar att göra.

– Det finns ingen anledning att brusa upp över möjliga bestämmelser i handelsavtal som ännu inte utarbetats. Det kommer bli mycket tid att kritisera avtalet när det läggs fram för allmänheten. Jag har ingen avsikt att underteckna ett handelsavtal som försvagar konsumentskydd och miljöstandarder, sade Barack Obama.

Redan i början av juni kommer Barack Obama tillbaka till Bryssel, då för det G7-möte som tidigare skulle ägt rum i ryska Sotji.