Det finns minst tre goda skäl till att Krim och Kosovo inte kan jämföras, skriver Göran Färm (S). Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Krim och Kosovo kan inte jämföras

Jämförelsen mellan händelserna i Kosovo och Krim används av Putin som en dålig ursäkt för Rysslands olagliga annektering av Krim. Det skriver Göran Färm (S) Vice ordförande i Europaparlamentets Soc&Dem-grupp och ledamot av dess Ukrainaarbetsgrupp.

Rysslands president Vladimir Putin försvarar att man nu sliter loss Krim från Ukraina med att man därmed gör samma sak som ”väst” gjorde när Kosovo bröts loss från Serbien. Därmed, anser Putin, är EUs och USAs kritik mot det ryska agerandet i Ukraina bara hyckleri. 

Jag har de senaste dagarna mött en och annan ledamot i Europaparlamentet och en annan vanlig svensk medborgare också, som har undrat om inte Putin har rätt: Varför kan Kosovo gå sin egen väg och bryta sig loss ur en gammal statsbildning de inte gillar, men inte Krim? 

Därför tror jag det finns anledning att reda ut fakta i sammanhanget. Enligt min mening är dessa två fall nämligen inte jämförbara, utan används av Putin som en dålig ursäkt för Rysslands olagliga annektering av Krim. 

Så, varför är de då inte jämförbara?  

1.  På grund av bakgrunden. Kosovos beslut att förklara självständighet baserades på det faktum att befolkningen blivit utsatt för årtionden av förtryck som till slut gick så långt att den albanska folkmajoriteten fysiskt attackerades av myndigheterna i Belgrad och utsattes för etnisk rensning. De tvingades försvara sig med gerillakrig, en väpnad konflikt som resulterade i tusentals döda och hundratusentals flyktingar, vilket innebar att utsikterna för återförening och försoning var lika med noll. Även om Albanien och andra stödde Kosovos rebellarmé med vapen är det inte jämförbart med det som hände på Krim. Ukrainska myndigheter har aldrig attackerat Krim eller förföljt, och definitivt inte tillämpat etnisk rensning, mot Krims befolkning.  

2.  Kosovo förklarade sig självständigt som ett suveränt initiativ från Kosovos befolkning, medan Krim ockuperades och annekterades av och slutligen helt integrerades med Ryssland, en utomstående makt. Jämförelsen med Kosovo kunde möjligen ha varit mera giltig om Kosovo hade ockuperats och annekterats av Albanien, eller om Krim hade förklarat sig självständigt, även från Ryssland - men som vi vet är inget av detta fallet.  

3.  Innan Kosovo förklarade sig självständigt hade vi nästan 10 år av internationell övervakning och kontroll över landet, medan Ryssland tog över Krim på några dagar utan någon som helst chans för internationell övervakning eller medling.  

Dessa är bara tre tunga argument för varför Krim och Kosovo inte kan jämföras, det finns fler. 

Man kan ju också fråga sig hur villigt Ryssland skulle vara att tillämpa folkomröstningsprincipen, och sedan efter en sannolik seger för självständighet, ge upp något av de icke-ryska områden som idag ingår i den ryska federationen, till exempel Tjetjenien, där 95 procent är icke-ryssar.      

Göran Färm
Vice ordförande i Soc&Dem-gruppen och ledamot av dess Ukrainaarbetsgrupp