Hoppa till artikelns andra spalt.

EU stoppar import av skaldjur från tre länder

EU-kommissionen har beslutat att svartlista och förbjuda import av skaldjur från Belize, Kambodja och Guinea för att få bukt med tjuvfisket i dessa länder.

– Det här är ett historiskt beslut. Jag vill att människor i EU ska veta att fisken de köper är fiskad på ett hållbart sett, sade Maria Damanaki, EU-kommissionär med ansvar för fiskepolitik, i ett uttalande.

EU har fått beröm av flera miljögrupper, bland annat Världsnaturfonden, rapporterar nättidningen EUbusiness.

Omkring 15 procent av världens fiskfångst uppskattas vara tjuvfiskad och inbringar runt hundra miljarder kronor varje år. 65 procent av fisken som säljs i EU är importerad. EU-kommissionen krävde under 2012 att åtta länder skulle vidta åtgärder mot olagligt fiske.

Panama, Fiji, Togo, Sri Lanka och Vanuatu har gjort stora framsteg, enligt kommissionen, och drabbas därför inte av EU:s  importförbud. Sydkorea, Ghana och Curaçao varnades i november förra året och utvärderas nu.