Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tolv länder uppmanar kommissionen att stoppa genmanipulerad majs

Ministrarna från tolv EU-länder har skickat ett öppet brev till hälsokommissionär Tonio Borg för att pressa kommissionen att dra tillbaka förslaget att godkänna den genmanipulerade majsen Pioneer 1507.

I tisdags misslyckades EU-ländernas ministrar med att antingen godkänna eller stoppa majssorten. Enligt EU-regler för den här typen av beslut går därmed frågan automatiskt över till EU-kommissionen.

”Vi är övertygade om att kommissionen inte kan strunta i den juridiska, politiska och vetenskapliga oro som så många medlemsstater […] har uttryckt” står det i brevet, som undertecknats av EU- och utrikesministrar från Österrike, Bulgarien, Cypern, Frankrike, Ungern, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Polen, Slovenien och Malta.

Kommissionen har sagt att den är skyldig att godkänna en produkt som EU:s egen livsmedelsexpertis i flera studier konstaterat vara säker för både människor och miljö. Brevförfattarna argumenterar för att kommissionen inte bör köra över en majoritet av länderna i en fråga som är så pass känslig.

Bara fem länder, däribland Sverige, vill att majsen ska få odlas och säljas i EU.